default_mobilelogo

Actueel

Onderstaand artikel pas ik steeds aan, aan het actuele seizoen. Dit kan van varieren van het in het zonnetje zetten van minder bekende planten tot klussen in de tuin die vaak vragen oproepen.
Ik probeer het altijd zo gevarïeerd mogelijk op te zetten zodat er voor ieder wat wils te lezen valt. Heeft u een verzoek voor een bepaald actueel onderwerp? Leuk! Stuur mij een berichtje via het contactformulier en ik zal aandacht besteden aan uw wens of u persoonlijk beantwoorden.

Deze keer aandacht voor de voorjaarstuin

Clematis Blue Light

Clematis 'Blue Light'

Halesia carolina

Halesia carolina

Helleborus orientalis

 Helleborus orientalis in soorten 

Magnolia stellata

Magnolia stellata

Styrax j. Pink Chimes

Styrax j. Pink Chimes

 Epimedium Amber Queen

 Epimedium Amber Queen

 Poliginatum multiflorum

Polygonatum multiflorum

Voorjaar in de tuin 

Het tuinseizoen is weer begonnen en de vaste planten komen boven de grond. Tussen de prille bladeren zijn zelfs al de eerste kleurige bloemen te zien. Deze vroege voorjaarsbloeiers brengen een vrolijke lentesfeer in de tuin.
Voorjaarsbloeiers: Viola in soorten, Brunnera en zijn varieteiten zoals Jack Frost, Primula veris. Bij de heesters zijn ook vele mooie soorten te vinden zoals: Stachyuris in soorten, de vele sierkers-soorten als struik gekweekt, Styrax japonica, Halesia carolina, het grote assortiment Magnolia's.

 

Volop keuze 

Ze zijn misschien niet zo bekend als de zomerbloeiers, maar het sortiment vroeg bloeiende vaste planten is groot. Dankzij deze soorten kun je in het vroege voorjaar al volop genieten van de tuin. De kruipende Aubrieta bijvoorbeeld, deze kleine plant bloeit rijk met roze of paarse bloemen. Het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera) heeft prachtig hartvormig blad, kleine blauwe bloemen en is geschikt voor de schaduw. De sleutelbloemen mogen zeker niet ontbreken in de voorjaarstuin, zoals de bolprimula (Primula denticulata) en de lage Primula vulgaris. Bijzonder is het vaste viooltje Viola sororia ‘Albiflora’, een sterke bodembedekker met schattige witte bloemen. Ga eens kijken bij het tuincentrum om nog veel meer moois te ontdekken.

Brunnera m. Looking Glass

Brunnera m. Looking Glass

 

Toppers

Toppers in het assortiment van lentebloeiers zijn de soorten met wintergroen blad. Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ is een blikvanger dankzij de groengele bloemen en het paarsgetinte blad. De scheefbloem (Iberis sempervirens) is in het voorjaar helemaal overdekt met witte bloemen. De schoenlappersplant (Bergenia) heeft groot, glanzend blad en vanaf maart trossen vol witte of roze klokjes.

 

De mooiste plek

De eerste bloeiers verdienen een opvallende plek in de voorjaarstuin, zo kun je optimaal genieten van de kleurige bloemen. Lage soorten zijn heel geschikt om vooraan in de border te planten, of bijvoorbeeld in een perk bij de voordeur. Combineer de voorjaarsbloeiers met andere vaste planten of plant ze in de buurt van bloembollen, fraaie bladplanten en vroeg bloeiende heesters.

Onderhoud

Nu de temperatuur weer oploopt en de natuur zich weer voorbereidt op een groeiseizoen, wordt het weer tijd om uw tuin eens een goede onderhoudsbeurt te geven. Afgevallen blad dat nog in de tuin ligt mag nu verwijderd worden, dode stengels en blad van vaste planten mag afgeknipt worden. Ook is het nu de tijd om uw hortensia’s, lavendel, en heesters te snoeien. Wacht wel met het snoeien van heesters die komende twee maanden bloeien tot ná de bloei ervan.

Met het oog op een goede en gezonde ontwikkeling van de planten in uw tuin is het raadzaam ook aandacht te besteden aan een adequate bemesting van de tuin. Hiervoor zijn tal van meststoffen in de handel. Kies bij voorkeur een meststof op organische basis, de werking hiervan is weliswaar wat trager, maar wel langduriger waardoor de plant meer gelegenheid krijgt de voedingsstoffen op te nemen.

Soms kan het wenselijk zijn met een anorganisch (‘kunstmest’) meststof de voedingstoestand van de bodem bij te sturen. Een goed inzicht in de voedingstoestand van de bodem is hiervoor wel noodzakelijk. Wellicht is een hierop gericht grondonderzoek met een specifiek afgestemd bemestingsadvies raadzaam. Hiermee wordt ook voorkomen dat er ‘in de wilde weg’ bemest wordt zonder dat je op de hoogte bent van een specifiek tekort, of soms overmaat, van een of meerdere voor de plant belangrijke voedingsstoffen. De ene plant kan ook een andere voedingstoestand vragen dan de andere.

Van rozen verwachten we een weelderige groei van veel bloemen. Dus is het ingeval van rozen, noodzaak dat deze hiertoe ook in staat gesteld worden door ze wat zwaarder te bemesten.

Het bekend zijn met de voedingstoestand en vooral zuurgraad van de bodem kan u ook van pas komen bij het uitkiezen van plantensoorten. Sommige soorten planten vragen om een specifiekere zuurgraad. Teleurstellingen na enthousiaste aankopen van nieuwe planten kunnen hiermee worden voorkomen. Let bij aankoop van nieuwe planten op dat u niet alleen de plantensoorten mee naar huis neemt die nu mooi in de pot staan te bloeien.

Kies bewust eens voor een plantensoort die er misschien nu nog onooglijk uitziet in de pot, maar dan wel later in het seizoen juist de kleur aan de tuin kan geven die dan vaak gemist wordt. Denk hierbij eens aan herfstanemoon en zilverkaars. Laat u hierbij goed adviseren. Met het nieuwe tuinseizoen voor de deur misschien dit jaar eens tijd om een professional in te schakelen voor het tuinonderhoud? Deze kan u behulpzaam zijn met het geven van een goed advies of het herschikken van een border die maar niet goed tot ontwikkeling wil komen. De kosten van een dergelijk advies of de vakkundige hulp zullen zeker bijdragen tot een beter tuinresultaat en u behoeden voor kiezen van de verkeerde plantensoorten, het verkeerd snoeien van planten of het overmatig bemesten van uw tuin. Ga naar de contactpagina en stuur een berichtje, ik ben u graag van dienst.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd