default_mobilelogo

Veel mensen vinden het moeilijk om hun lavendel mooi te houden. Toch is het niet zo moeilijk. Mits u de volgende snoeiwijze toepast:

Lavendel voorjaar

In het voorjaar: Snoei de lavendelplanten terug tot op nog goed ontwikkelde groeipunten. Niet bang zijn om iets dieper in te snoeien, echter nooit verder dan op die plek waar u nog groeipunten ziet zitten. Door deze snoeiwijze zullen de lavendelplanten iets compacter blijven en minder snel uit elkaar vallen.

 

Lavendel nazomerIn de nazomer: Na de bloei, zo rond eind augustus sboeit i de uitgebloeide bloemen met stelen en de bovenste groeitopjes van de plant. Wacht er niet te lang mee. Indien u te langwacht wordt het te koud en zal de plant zijn snoeiwonden niet meer sluiten en gevoelig zijn voor vorstschade. Vervolgens gaat u weer te werk zoals bij: in het voorjaar beschreven staat.Lavendel staat graag in de volle zon op niet te natte goed waterdoorlatende grond. Lavendel is er in diverse soorten, wit, roze en in diverze blauw tinten bloeien. Tevens verschillen de soorten in bladkleur en hoogte. De tegenwoordig veel aangevoden Franse lavendel: Lavendel officinalis en de oortjeslavendel: Lavendula stoechas, wordt groot en wat rommelig en is niet betrouwbaar winterhard dit in tegenstelling tot de traditionele Lavendel angustifoliasoorten. Maar met name de stoechas is prachtig in potten op tafel of in grote potten in de tuin.

Welke lavendel u ook kiest, u doet er bijen en hommels een bijzonder groot plezier mee. En dat is momenteel erg belangrijk!

OostvaardersVoor vandaag ga ik tuinen gewoon even vergeten en ga lekker de natuur in. Dat is natuurlijk één grote tuin vol moois.
Iedere dag is het anders; ander licht, ander weer, het groen is anders en ga zo maar door. Ik heb het weekend genoten van een flinke wandeltocht door de Oostvaardersplassen.

Heerlijk om weer inspiratie op te doen. Heerlijk genieten van de prachtige vergezichten en al het moois dat er te zien is.
Van rijk bloeiende valeriaan, distel, koolzaad tot mooie groepen ganzen van verschillende pluimage, futen en overal de vrolijke geluiden van tevreden zangvogels.

ValeriaanHet is er prachtig en wijds en op sommige plekken oorverdovend stil. Zo kan ik weer heerlijk nadenken over de tuinontwerpen die liggen te wachten om mijn klanten weer mee te verrassen.Het plantseizoen komt er weer aan. Vaste planten borders aanpakken op plekken waar deze niet het gewenste resultaat gaven.Nieuwe borders bedenken en inplanten zodat ook het komende jaar weer net ze kleurig en gevarïeerd wordt als een heelijke wandelijk door de Oostvaardersplassen.

Het bezoekerscentrum biedt u de informatie over het gebied en een heerlijk versnapering om daarna de weg weer te vervolgen.

Ik kan het u aanraden!

Camellia sasanqua, de herfstbloeier bij uitstek

Camellia sasanqua 1Camellia japonica, die mooie voorjaarsbloeier is bij de meeste mensen inmiddels wel bekend.

Maar wist u dat er een prachtige herfst/winterbloeiende soort is? Namelijk Camellia sasanqua! Camellia sasanqua, syn. 'Thea sasanqua' is een middelgrote wintergroene sierheester met een bossig opgaande groeiwijze.

De glanzende ovale bladeren zijn donkergroen gekleurd.Deze camelia bloeit van november tot februari met geurende, meest enkelvoudige of halfgevulde roze, rode of witte bloemen. Hij houdt van een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw en een zure tot neutrale goed doorlaatbare himusrijke grond.

De plant is op een beschutte standplaats heel behoorlijk winterhard, verdraagt goed zeewind en luchtvervuiling, is goed ziekteresistent. Ook in een pot doet hij het prima, gebruik Rhododendronaarde en zet hem 's winters op een beschut plekje. Er zijn vele soorten beschikbaar, maar slechts zelden kom je ze in een tuincentrum tegen, en dat is jammer.

Wilt u meer informatie of wilt u eens een plant proberen? Neem gerust contact op: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 036 7440741.

Overigens ook voor andere planten die u graag zou willen hebben maar nergens kunt krijgen, kunt u bij mij terecht.

Helleborus is er in vele soorten en kleuren

helleborus-winter-jewels-painted-doubles 1In ieder beplantingsplan dat ik maak probeer ik wel ergens Helleborus toe te passen. Altijd op een plek die vanuit de woning goed te zien is. Het zijn echte winterbloeiers, hoewel H. orientalis vaak bloeit tot ver in maart. Een prachtige aanwinst in de tuin. Ze zijn het hele jaar groen en zaaien zich rijkelijk uit.
Tijdens de bloei knip ik de bladeren weg zodat de bloemen vol tot hun recht komen. De plant maakt vanzelf weer nieuwe gezonde bladeren.

Het grootste deel van de Helleborus-rassen wordt samengebracht in de Helleborus orientalis groep. Hoewel er een tweehonderdtal benaamde rassen bekend zijn, worden Helleborussen vooral op kleur verkocht. De meest voorkomende bloemkleuren zijn: wit, wit met donkerder spik
kels, licht- en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, vuurrood, heel diep paars, bijna zwart, maar ook crèmegeel, boterbloemgeel en lichtgroen.

Er is veel meer dan de bekende bolboompjes

Styrax j  Pink Chimes 1Bomen zorgen voor hoogte in de tuin. Ze geven privacy en onder een boom zit je veel aangenamer dan onder een parasol. Een boom in de tuin trekt ook vogels aan, kortom een boom is onmisbaar en belangrijk in de tuin.
Met een boom in de tuin volg je de seizoenen. Je ziet het uitlopende blad, de bloei, de herfstkleuren en vruchten en als laatste het silhouet van de kale takken in de winter.

Voor elke tuin een boom
Bomen worden ingedeeld in drie groottes. Zoek een boom uit die bij de grootte van je tuin past. Met de eerste grootte bedoelen we bomen hoger dan 15 meter. Deze staan vaak in een bos, park of langs de weg of in hele grote tuinen.
Beuk (Fagus sylvatica), Linde (Tilia)'Paardenkastanje (Aesculus soorten), Tamme kastanje ( Castanea sativa)

DMC Firewall is a Joomla Security extension!